Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 40 млн. лв. за първото полугодие

18 август 2016, 15:45 часа • 3548 прочитания

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 40 млн. лв. за първата половина на 2016 година. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От миньорския синдикат на КТ "Подкрепа" съобщиха, че централата вече дължи на "Мини Марица-изток" 100 милиона лева. Държавата търси начин да реши проблемите на второто по големина енергийно дружество. Изключва се обаче приватизация на дялове от него, предаде БНР.

Според Теменужка Петкова има няколко причини за влошеното финансово състояние на компанията. "ТЕЦ "Марица-изток 2" на практика остана едно от търговските дружества в т.нар. "държавна енергетика", което не можахме в рамките на тази една година да намерим начин да стабилизираме", каза енергийният министър. По думите й причините затова са комплексни.

"От една страна, знаете, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи изцяло на свободния пазар, цените на електрическата енергия не само в България, но и в целия регион, в цяла Европа отиват надолу, това също оказва влияние върху приходите на ТЕЦ "Марица- изток 2", каза тя.

"От друга страна са високите разходи за емисии, които трябва да се извършват, за да може централата да работи, съгласно европейските изисквания в тази област", обясни Теменужка Петкова.

"ТЕЦ Марица изток 2" е най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България. Тя е една от четирите електроцентрали в комплекс „Марица изток”. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в рудниците на „Мини Марица-изток”. Централата се намира на 280 километра от София и на 60 километра от Стара Загора.  "ТЕЦ Марица изток 2" се състои от осем генериращи блока.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес