Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЦ "Бобов дол": Не сме правили нищо в разрез със законодателството

14 октомври 2020, 18:45 часа • 2560 прочитания

ТЕЦ „Бобов дол“ официално е дала право на достъп до документи, касаещи взаимоотношенията на централата с институциите. Без това писмо, което прилагаме и нашето разрешение, няма как да се „разсекретят“ документи. Това наше действие бе продиктувано от желанието ни да покажем на всички, че ние не сме правили нищо в разрез със законодателството и сме имали право на дейностите, които сме извършвали.

Това се казва в писмо до медиите, изпратено от компанията. Към съобщението се прилага и писмо от МОСВ, от което се вижда, че ведомстното не е имало нищо против да се предостави информация по водената кореспонденция.

"Абсолютна лъжа е твърдението за превишаване на количествата ополозвотворени неопасни отпадъци, защото в разрешението за провеждането на пробни изпитания за използване на RDF в горивните инсталации се посочват само горните граници на количеството, което не бива да бъде надвишавано при всеки отделен екперимент. Дали то ще се достигне или не е въпрос на изпитанията на технологията по време на експеримента. Поради това подобно разрешително се издава за период само от шест месеца и важи само за това време, а не завинаги", посочват от ТЕЦ "Бобов дол".

Оттам съобщават още, че са канили няколко пъти представители на „Грийнпийс България“, за да им предоставят документи, които те искат, но са получили отказ.

"Съвсем искрено сме благодарни на „Грийнпийс България“ и „За Земята”, че най-накрая „показаха“ документи, които доказват, че винаги сме работили в съответствие с българските закони", заявават от ТЕЦ "Бобов дол".

 

 

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес