Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таксата за найлонови торбички ще закрие фирми

25 септември 2012, 17:20 часа • 5854 прочитания

С промените в наредбата за заплащане на продуктова такса върху полимерните торбички ще се закриват фирми и освобождават хиляди трудещи се българи. Това се казва в петиция на Българска асоциация "Полимери" (БАП), предаде БГНЕС.

Документът ще бъде връчен на премиера Бойко Борисов утре по време на протестно шествие заради проблема, свързан с продуктовите такси върху найлоновите торбички. От 1 октомври тази година всяка полимерна торбичка ще бъде облагана с потребителска такса за 2012 г. в размер на 35 ст., за 2013 г. - 45 ст. и за 2014 г. - 55 ст.

Българска асоциация "Полимери" настоява Министерският съвет да отмени приетото в този й вид "Изменение и допълнение на наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци" или да отложи прилагането й до създаване на условия за ефективно разделно събиране, рециклиране и компостиране на пластмасовите отпадъци.

Друго искане е Министерството на околната среда и водите да организира широк обществен дебат по предлаганите промени в Наредбата, в резултат на който да се изготви обстоен анализ на екологичния, икономическия и социалния ефект от нейното прилагането. От асоциацията настояват общините, подпомогнати от МОСВ, по-строго да следят и изискват повишаване на ефективността на системата за разделно събиране от организациите, извършващи тази дейност.

Друго искане гласи: Народното събрание да разработи и подготви законодателни промени, ангажиращи населението да спазва определени норми за разделно събиране на отпадъците, вместо налагането на забрани и рестрикции на дадени продукти; Агенция "Митници" и НАП да засилят контрола при внос на полиетиленови торбички, особено от Китай и Тайланд, както и да се засили контрола на пазара за нелоялна конкуренция.

От асоциация "Полимери" посочват още, че в България e единствената такса в цяла Европа, в която няма изключения: облагат се както чантите за многократна употреба, така и малките торбички за месо, зеленчуци и риба. В същото време таксата е най-високата в Европа, покупателната способност е най-ниската в Европа, при това в страната има мощности за рециклиране и производство на торбички.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес