Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът обяви ОЦК Кърджали във фалит

03 декември 2013, 21:55 часа • 28750 прочитания

Оловно-цинковият комбинат в Кърджали беше обявен във фалит от Окръжния съд в града. Вече е открито и производство по несъстоятелност, предаде БНР.

Причина за решението на съда са искове на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и на австрийска фирма, които имат несъбрани заеми от ОЦК на стойност 40 млн. евро. Комбинатът не е могъл да ги покрие, въпреки че кредиторите са съставили план за разсрочено плащане.

Според оценка на съда още в края на миналата година ОЦК Кърджали е бил във фактически фалит – дългове от над 190 млн. лева и само 6 млн. лева приходи. Комбинатът не работи вече втора година, като съдия-изпълнител разпродаде активите му, за да събере пари за кредиторите.

По думите на Анни Георгиев, който е лидер на синдиката в ОЦК, всички металурзи са си получили дължимите от предприятието пари. Заради провала на комбината обаче 80% от работещите в него не могат да си намерят нова работа.

На 18 декември ще се състои първото събрание на кредиторите на ОЦК, когато трябва да бъде избран синдик и съвет на кредиторите на предприятието.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес