Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици българи се излъгали по фалшива обява за работа в чужбина

09 август 2017, 19:30 часа • 8700 прочитания

150 българи биха отишли за зелен хайвер в Дания, заявиха от Фондация "Асоциация Анимус".

В рамките на своята кампания за борба с трафик на хора с цел трудова експлоатация, организацията е разпространила фалшива оферта за работа в чужбина, която е привлякла мнозина.

Фондацията се е свързала с всички подвели се българи и им е обяснила как да отличават подобни рискови предложения и за какво да внимават, когато търсят сезонна работа в друга страна.

Асоциация "Анимус" провежда национална кампания за превенция на трафик на хора с цел трудова експлоатация, за трета поредна година. Целта и е да насочи вниманието на българите, търсещите възможности за работа извън страната, към рисковете да бъдат измамени. В началото на летния сезон, фондацията е разпространила фалшива обява за работа, която предлагала високо заплащане срещу събиране на зелен хайвер в Дания.

От предложението са се поинтересували над 100 души. Организацията е отговорила на всеки от тях, като ги е запознала с кампанията си.

"Заплащането е твърде атрактивно, няма никакви изисквания за възраст, умения, за предишен опит, не се изисква владеене е на език. Няма адрес на компанията и се иска предварително заплащане на средства за пътя и обработката на документите", обобщи отличителни белези на рисковите обяви Надя Кожухарова, координатор на проекта, цитирана от "Дарик".

От "Анимус" остават изненадани от големия брой подвели се хора. Един от основните им съвети е да се информираме повече за работодателите, които предлагат сезонна работа.

От Асоциацията обръщат внимание и на това, че в повечето случаи, в които се предлага високо заплащане срещу нискоквалифициран труд, вероятността подвелите се да станат жертва на трудова експлоатация е голяма.

За да не ставате жертва на подобни измами, доверете се на утвърдена фирма предлагаща работа в чужбина. От Promedica24 предлагат добре платена работа в Германия за болногледачи.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес