Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоянов: Цените на едро падат, а на дребно - не, няма логика

19 май 2023, 08:30 часа • 2167 прочитания

Седми месец поред инфлацията пада и вече е 11,6%. И още май ще слезем под 10%. Лятото вече очакваме едноцифрена инфлация. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия.

"Още есента овладяхме енергийните цени и сега са на нива от 2021 г. Това дава всички основания и цените на хранителните стоки да падат", изтъка той.

Според Стоянов обаче било странно, че цените на едро падат, а на дребно не. "Няма логика в тези цени в България в момента", подчерта той. Според министъра оправданията на търговците били странни - първо се оправдавали с поскъпването на енергията и горивата, а сега с нуждата да вдигат заплати. Това обаче не било логично.

Стоянов изтъкна, че България през март е единствената страна в Европа, в която олиото поевтинява. Той изрази и задоволство, че проверките установяват все по-малко нарушения в магазините, което показвало, че и бизнесът започва да спазва правилата.

"В момента си движим административно закона за надценките и съвсем скоро ще го дадем на Народното събрание за гледане. Той ще гарантира по един артикул от 17 групи основни хранителни стоки на поносима цена за хората", посочи той. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес