Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачката на миньорите все пак ще повлияе на цената на тока

24 януари 2012, 13:59 часа • 4277 прочитания

Приключилата стачка в "Мини Марица-изток" ще окаже минимално, но не решаващо влияние върху цената на тока. Това каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев и обеща електроенергия да не поскъпва с повече от 7-8 % от 1 юли, предаде БНР.

"При този срок на стачката отражението ще бъде минимално. Дотолкова, доколкото е разстроена работата на цялата система, и например все пак е купуван студен резерв от НЕК през този период. Има загуби, не може едно такова събитие да не предизвика допълнителни разходи", заяви Семерджиев.

Около десет от ВиК дружествата в страната са подали заявления за увеличаване на цената на водата. Сред тях са тези в София, Пловдив, Враца, Монтана, Хасково и Търговище. Цената на водата трябва да бъде коригирана нагоре поне с ръста на инфлацията, каза Семерджиев.

"Дружествата имат право да доказват, че имат нужда от покриване на допълнителни разходи. Ако наистина го докажат, и то съответства на правилата, по които се правят предложенията за образуване на цени, ако не им разрешим, те ще отидат в съда и съдът ще ни го върне. Но повишаване на цените, само защото на едно дружество му трябват повече приходи, няма как да се случи", допълни шефът на ДКЕВР.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес