Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачка в "Мини Марица-изток" най-вероятно ще има

06 януари 2012, 15:02 часа • 5865 прочитания

Изгледите в "Мини Марица - изток" да няма стачка са малки, стана ясно от позициите на ръководството на дружеството и на синдикатите, които дадоха последователно пресконференции в Раднево, съобщи БНР.

Споразумението от 12 юли миналата година, което стана ябълката на раздора, е подготвено от Българския енергиен холдинг, а Делян Добрев е негов гарант. Мениджърският екип е внесъл жалба в Арбитража спорът да се внесе в Националния институт за помирение и арбитраж, но синдикатите смятат, че това е безсмислено, тъй като трябва да има съгласието и на двете страни.

Синдикатите отрекоха, че стачката цели дестабилизация на правителството и заявиха, че няма да се откажат от исканията си, но са готови за нови преговори. В споразумението от юли миналата година е записано, че относителният дял на персоналните разходи спрямо приходите за 2011 година трябва остане същият като предходните години. Тази година той е 38,4 процента, работниците са получили досега с 4 процента по-ниски заплащания или с около 1000 лева по-малко на човек. Изпълнителният директор предлага два варианта на споразумение, които не устройват синдикатите, още повече, че той иска да наруши чл. 37 от КТ като отнеме правото им на становище при съкращения и промени в структурата.

От 7500-те работещи в "Мини Марица-изток" 12 процента са администрация и всички щатове са заети. В рудниците има свободни 450 работни места и на багерите се работи с по-малко хора. При евентуална стачка дневно дружеството ще губи около 1 милион и 600 хиляди лева, около 1 милион на ден ще трябва да плащат мините на ТЕЦ-вете, ако останат без въглища. Стачката може да започне всеки момент, лидерите от националното ръководство на КНСБ са вече в Раднево, следобед се очаква и Делян Добрев.

А ето и хронологията на събитията по възникнал колективен трудов спор между работодател и синдикати в "Мини Марица-изток" ЕАД:

15.12.2011 г. - проведено заседание на Страните по колективния трудов договор в "Мини Марица-изток" ЕАД, на което присъстващите представители на синдикатите и ръководството на дружеството не успяха да постигнат споразумение по отношение размера на допълнителното финансово обезпечаване за посрещане на коледните празници. Синдикатите не представиха свое предложение и отхвърлиха това на ръководството. Със Заповед № УП-02-286 и на основание на протокол № 2 от 20.01.2011 г. от заседание на страните по КТД, са изплатени по 1335 лв. на всички работници и служители към заплатата за месец ноември за посрещане на коледните празници.

15.12.2011 г. – внесена стачна декларация от стачните комитети на двата синдиката в "Мини Марица-изток" ЕАД.

16.12.2011 г. - внесен проект за споразумение по чл. 14, ал. 1 от ЗУКТС до Изпълнителния директор на дружеството.

22.12.2011 г. - ръководствата на ДСО на КНСБ и ФСО "Подкрепа" при "Мини Марица-изток" ЕАД внасят искане до Националния институт за помирение и арбитраж към МТСП за образуване на арбитражно производство за уреждане на колективен трудов спор.

27.12.2011 г. - със Заповед № РД06/10 на директора на НИПА е определен състава на Арбитражната комисия и е насрочено открито арбитражно заседание за 29.12.2011 г.

28.12.2011 г. - Изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" ЕАД прави възражение срещу редовността на искането на стачния комитет и насрочването на делото за 29.12.2011 г.

28.12.2011 г. - Директорът на НИПА уведомява Изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" ЕАД, че искането на стачния комитет по чл.14, ал. 1 от ЗУКТС отговаря на изискванията за допустимост и ще бъде насрочено заседание на арбитражната комисия на 29.12.2011 г.

29.12.2011 г. - арбитражната комисия на НИПА с протоколно определение дава възможност на двете страни в срок до края на работното време на 30.12.2011 г. да водят преговори за евентуално постигане на споразумение, а при липса на такова да представят писмени становища по съществото на спора.

30.12.2011 г. – Ръководството отправя покана за обсъждане на проект за споразумение по чл. 14 от ЗУКТС до двете синдикални организации. За проведеното заседание между страните е съставен протокол подписан едностранно от работодателя. Синдикатите отказват да бъдат проведени преговори по направеното предложение, както и да подпишат протокол от проведената среща и напускат залата за преговори. До края на работния ден двете страни представят писмени становища по съществото на спора до арбитражната комисия на НИПА.

3.01.2012 г. - арбитражната комисия при НИПА постановява решение, с което се разрешава провеждането на стачка на работниците и служителите на "Мини Марица-изток" ЕАД при определени условия, които да гарантират изпълнението на плана за защита при бедствия и аварии на територията на въгледобивното дружество, както и възстановяване на дейността ако вследствие не подаването на гориво възникне непосредствена опасност от нанасяне на непоправими вреди върху имуществото на топлоелектрическите централи - клиенти на "Мини Марица-изток" и/или при недостиг на електрическа енергия за населението.

04.01.2012 г. – ръководството на "Мини Марица-изток" внася искане до НИПА за определяне на арбитражен орган за разрешаване на възникналия колективен трудов спор между страните по КТД във въгледобивното дружество. В документа, който е подаден на основание чл. 4, ал. 1 от ЗУКТС се предявяват искания за установяване наличие на изпълнение от страна на работодателя на т.3 от Споразумение подписано на 12. 07. 2011 г., установяване на липса на договорка между работодател и синдикати, както и установяване на нарушения на Закона за уреждане на колективните трудови спорове с оглед обявяването на ефективни стачни действия от страна на синдикатите във въгледобивното дружество.

Спорният текст по т. 3 от Споразумение от заседание между страните по КТД в "Мини Марица-изток" ЕАД проведено на 12.07.2011 г. е: "Средствата за работна заплата се завишават с 10% (десет), спрямо средствата за работна заплата изплатени през първо тримесечие на 2011 г. , считано от второ тримесечие.

Страните поемат ангажимента през 2011 год. относителния дял на персоналните разходи, спрямо приходите да се запази, какъвто е бил относителния дял спрямо приходите от предходните години."

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес