Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ССИ: Вдигането на минималната заплата крие сериозни рискове за българската икономика

10 октомври 2024, 21:40 часа • 1007 прочитания

Съюзът за стопанска инициатива /ССИ/ е категоричен, че предложението на Министерски съвет, размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2025 г. да стане 1077 лв., крие сериозни рискове за българската икономика. Предвиденото увеличение на МРЗ с 15.4% спрямо 2024 г. ще се отрази изключително негативно на работодателите в малките населени места и в секторите с ниска добавена стойност.

Още: Икономист от КНСБ: Ако не се вдигне минималната заплата, ще има протести

Най-сериозни са рисковете за заетостта в туризма, строителството, селското, горското и рибното стопанство и др., където значителна част от фирмите са изложени на огромен риск от фалити. Подобна е ситуацията и по отношение на регионалните различия в равнищата на средната брутна месечна заплата. Данните на НСИ по региони показват, че МРЗ ще стане близка до средната заплата в областите Благоевград, Смолян, Видин, Кюстендил и Силистра, което неминуемо ще окаже негативно влияние върху местния бизнес.

Още: В още една европейска страна минималната заплата ще е над 1000 евро

Близкият размер на МРЗ и средната работна заплата може да допринесе за по-ниска заетост на хората с по-малък опит и по-слабо квалифицираните и може да застраши тяхната интеграция на пазара на труда. В резултат на това, има реална опасност, част от тези лица да бъдат принудени да работят в сивата икономика с всички произтичащи от това негативни последици, както за тях, така и техните работодатели. ССИ счита, че предложеният, несъобразен с динамиката на производителността на труда в страната, размер на МРЗ за 2025 г., не отчита възможностите на бизнеса, особено на МСП, да понесат произтичащото увеличение на своите разходи за труд. При повишаване на МЗР до 1077 лв. и запазване на данъчно-осигурителната тежест, месечните разходите за труд на работодателя на едно заето лице ще се повишат до 1280.75 лв. Това се равнява на 171,24 лв. месечно и 2054,91 лв. годишно увеличение на разходите за труд на един зает.

Още: Васил Велев: Минималната заплата трябва да бъде с 200 лв. по-ниска

От своя страна, завишените разходи за труд на бизнеса, не позволяват на местните и чуждестранните инвеститори да влагат допълнителни средства в технологичната модернизация на своите предприятия. Нещо повече, неоправданото увеличение на МРЗ ще задълбочи наблюдавана през последните 10 години негативна тенденция, свързана с постоянно намаляващи нива на чуждестранни инвестиции у нас. Не на последно място необоснованото увеличение на МРЗ за 2025 г. ще доведе до допълнително повишаване на инфлацията и застрашаване приемането на България в Еврозоната.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес