Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спряхме износа на електроенергия!

21 януари 2012, 01:04 часа • 9431 прочитания

Стачката на миньорите даде своя очакван ефект.

Точно в 01.00 часа тази нощ спряхме износа на електроенергия. Новината поднесе вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той обясни, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението, но износът се спира.

"Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж”, отбеляза министърът.

В резултат на стачката към ТЕЦ Марица Изток 2 бе блокиран влак с доставка на въглища от Пернишкия регион.

"Те пречат на работата на колегите си от "ТЕЦ Марица изток 2", каза Трайков.

„Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността, да бъде осигурено минаването на композицията. Стачката освен, че почервенява се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хората от „Мини Марица – изток”, отбеляза Трайков.

От ДАНС пък излязоха със становище, че протестът на миньорите се превръща в заплаха за националната сигурност.

Създалата се ситуация поставя най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в страната "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности. В резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия.

Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията.

При настоящите тежки зимни условия, централата ще претърпи огромни финансови загуби, изразяващи се в нереализирани приходи от продажба на електроенергия и разполагаема мощност, както и от увеличение на аварийността.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес