Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

S&P намали кредитния рейтинг на България

13 юни 2014, 21:10 часа • 30017 прочитания

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's (S&P) понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива. Институцията изтъква като основна причина за ревизията на рейтинга нестабилната политическа ситуация, обясняват от пресцентъра на Министерството на финансите.

Според S&P сегашната политическа среда продължава да поставя предизвикателства за осъществяването на необходимите реформи за справяне с дългосрочни институционални и икономически проблеми и възпрепятства растежа.

Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока, пише в съобщението на S&P.

Пречките за страната са свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и застаряването на населението.

Процедурата, лансирана от държавния енергиен регулатор, за отнемане лицензите на чуждестранните електроразпределителни дружества добавят нестабилност за бизнеса и изпращат силно негативни сигнали към потенциалните инвеститори”, допълват от агенцията.

Освен това, липсата на ефективно управление на държавните енергийни и железопътни компании могат да доведат до ръст на задълженията им, е записано още в съобщението.

Като основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%. Като силни страни на рейтинга, които подкрепят стабилната перспектива и балансират рисковете от политическа нестабилност, са посочени фискалната гъвкавост и ниските нива на дефицит и държавен дълг.

През първото тримесечие на годината има ръст на вътрешното потребление, но то е свързано основно с увеличените социални трансфери и плащания. Устойчивото увеличение на потреблението ще дойде след намаляването на безработицата, увеличаването на кредитирането и на чуждите инвестиции.

В ефира на Дарик радио министърът на финансите Петър Чобанов коментира: "Те (S&P) още предния път, в края на миналата година казаха - ако политическата нестабилност продължи, ние ще намалим кредитния рейтинг. Рисковете за това да бъде намален кредитният рейтинг, поради политическата нестабилност, са по-високи, отколкото бяха в края на миналата година. Възможно е да има подобно негативно решение на S&P - те по принцип са консервативна рейтингова агенция. Те дори намалиха кредитния рейтинг на САЩ".

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес