Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Солидарна България": Ако ТПТИ бъде прието, такива като Вълка могат да ни осъдят навън

09 октомври 2015, 14:38 часа • 5029 прочитания

Ако Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бъде прието със сегашната клауза за арбитраж (ISDS), то България е заплашена в бъдеще от съдебни дела като тези на EVN и Румен Гайтански-Вълка. Това обявиха Ваня Григорова от "Солидарна България" и икономистът Иво Христов на събитие, с което анонсираха поредния протест срещу ТПТИ. Той ще се проведе на 10 октомври (събота), от 17:00 часа.

Сега, пред международен арбитраж EVN ни съди за нереализирана печалба от 16%, а Вълка - за спряната концесията за сметосъбиране в София. Общата стойност на исковете е 1,4 млрд. лева, твърдят от "Солидарна България".

Именно наличието на арбитраж в ТПТИ тревожи "Солидарна България". Според Христов инвеститорите, които не са доволни от условията в дадена държава (при смяна на законодателството, например), ще завеждат дела срещу нея. Този механизъм се прилага от големи корпорации и не предвижда апелативна санкция, т.е. когато делото бъде спечелено, шансовете за обжалване стават почти невъзможни. Освен това се създават и две писти за подобни дела, като приоритетът се отдава на външните инвеститори, които ще могат да водят дела по съкратена процедура, а местните инвеститори ще трябва да спазват по-бавните процедури, които съществуват в държавата, посочи Христов.

Какви са другите опасения при подписване на ТПТИ - научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес