Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сметка за 2-3 пъти по 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел - прилича на маска в защита на "Лукойл"

18 ноември 2022, 08:33 часа • 3229 прочитания

Ако мине законовото предложение на служебното правителство за изземване на свръхпечалба от сектора на горивата, то отстъпката от 25 стотинки ще може да се вдигне в пъти - от 2 до 3. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, с уточнение, че зависело и от финансовите резултати на съответните компании.

ОЩЕ: Остава ли 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел - коментират депутати

Припомняме, че лично Стоянов посочи, че всъщност в сектора за горивата и производството им в България има една компания - "Лукойл Нефтохим". А пак Стоянов преди половин месец говори така, че всъщност вземането на свръхпечалби на "Лукойл Нефтохим" почна да изглежда мираж. Тогава министърът не отрече, че от "Лукойл Нефтохим" може да се вземат 33 млн. лв. т.е. на практика нищо - защото компанията "Литаско", която де факто контролира рафинерията и за която рафинерията работи на ишлеме, е регистрирана в чужбина, в Швейцария.

ОЩЕ: Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов

Водихме постоянни разговори с "Лукойл Нефтохим", цената на горивата се стабилизираха под 3 лв. на литър и не очаквам поскъпване, каза още Стоянов пред bTV.

Ако се забрани износът на произведени с руски петрол горива в България към трети страни, рафинерията "Лукойл Нефтохим" трябва да спре да работи или цените да станат двойни, твърди Никола Стоянов, позовавайки се на "мнения от експерти".

Досега по темата се стигна дотам, че служебният енергиен министър Росен Христов смени версията за "Лукойл Нефтохим". Вече той е на позиция, че не може да си позволим да не изнасяме остатъчни продукти, които не можело да се използват в ЕС - затова трябвало да отиват в трети страни. Ако такива продукти остават на съхранение при бургаската рафинерия, тя ще си запълни складовете и няма да може да работи, каза той. Преди това интервю обаче изказът на Христов беше за произведени от руски петрол горива, а не отпадъчни продукти. Припомняме, че ЕК изрично ни предупреди да не изнасяме руски петрол и макар да няма забрана за износ на произведени от руски петрол горива, някои експерти видяха в думите на Брюксел предупреждение към служебното ни правителство тип "думам ти, дъще, сещай се, снахо": Енергиен експерт: ЕК ни предупреди да не помагаме на Путин чрез "Лукойл Нефтохим"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес