Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служители на "Емко" отново излизат на протест

02 октомври 2017, 07:14 часа • 3953 прочитания

Оръжейниците от „Емко” вдигат протест на 2 октомври под прозорците на правителствената сградата в центъра на София, съобщава БГНЕС.

В първия работен ден от новата седмица служителите на заводите за боеприпаси „Емко” от няколко града в страната отново ще протестират срещу действията на държавата, отнемането на лиценза на предприятието им, ликвидацията на работните им места и оставянето на градове в България без перспектива за оцеляване и развитие.

„Категорично настояваме всички неправомерно прекратени от министъра на икономиката и неговите чиновници договори за доставка на продукция да се върнат на „Емко“ ООД. Обявяваме се категорично против използването на всяка една проверяваща българска институция за целта да бъдем квалифицирани като „нарушители“, а ръководителите ни като „престъпници“, заявяват протестиращите служители. Те се обявяват против започналите нарочни проверки на техни подизпълнители и контрагенти, целящи унищожението на всеки, който работи с „Емко”.

Според тях министъра на икономиката опитва да настрои работниците и служителите на заводите срещу техните ръководители. „Не сме съгласни с масовите уволнения и заплахи за уволнения на държавни служители, които отказват да участват в схемата по нашето погубване. Протестираме и се борим против опита нашето дружество и работни места да бъдат унищожени, а продукцията ни конфискувана”, заявяват служителите на „Емко”.

Пред камерата на Нова телевизия началникът на завода на "Емко" в Монтана Красимир Пъдарев убедено заяви, че всички нередности са отстранени и призова държавата да работи и в извънработно време. Той не можа да повярва, че на служба КОС ѝ трябва толкова време да обработи подадените документи, доказващи, че нередностите са отстранени. Ако днес, 2 октомври, ни върнат лиценза, сме готови да кандидатстваме за оръжейния търг на 4 октомври. Другите фирми, които ще кандидатстват, не са български, обяви Пъдарев.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес