Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След урагана "Милтън": Неочаквана промяна в цената на петрола

11 октомври 2024, 09:55 часа • 2414 прочитания

Цената на петрола неочаквано се понижи в сутрешната търговия, тъй като се очаква, че ураганът "Милтън" е намалил търсенето в САЩ на фона на продължаващите опасения от прекъсвания на доставките заради конфликта в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Цените

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, изгубиха 29 цента или 0,4 на сто до 79,11 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 21 цента или 0,3 на сто до 75,64 долара за барел.

Още: Кремъл призна: Намаляват приходите от петрол и газ

Все пак, за цялата седмица петролните котировки отбелязват растеж.

"Цените на петрола продължават възходящата си посока и тази седмица, като геополитическите рискове подхранват възстановяването", коментира Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG. Според него обаче, значителните запаси от суров петрол и евентуалното по-плавно облекчаване на лихвите от страна на Управлението за федерален резерв са задържали скорошното поскъпване на черното злато.

Ураганът Милтън връхлетя САЩ в четвъртък, като премина опустошително над щата Флорида, оставяйки след себе си най-малко десет жертви, прекъсвайки електроснабдяването на над 3,4 милиона потребители и предизвиквайки сто и петдесет торнада там.

Още: Ураганът "Милтън" е новият фактор при цената на петрола

"Инвеститорите все още оценяват как щетите от ураганите могат да повлияят на икономиката на САЩ и търсенето на горива", каза Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес