Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След проверката на 7 ВЕИ дружества: КЕВР е сгрешила при определянето на цените на тока

15 септември 2015, 10:27 часа • 6948 прочитания

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала грешки при определянето на цените на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Регулаторът не е вземал предвид реалните разходи при изграждането на централи, а е ползвала средни данни от международни източници. Това показват първите публикувани доклади от проверки в зелените централи, направени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), пише "Труд".

Ведомството е длъжно да провери инвестициите на всички компании от ВЕИ сектора. Actualno.com припомня, че след среща с премиера Бойко Борисов на 21 юни се прие Агенцията да провери ВЕИ сектора и да се види дали има незаконно присъединени зелени централи. Под незаконно присъединили се се има предвид и заложени по-високи инвестиционни разходи, отколкото всъщност има съответното ВЕИ, обясни тогава председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

До момента от АДФИ са проверени само 7 дружества - три ветропарка и четири фотоволтаични централи. Това са „Хелиос проджектс“, „Еолика България“, „Ей И Ес гео енерджи“, „Ветроком“, „СД Петров и сие - Рус Марини“, ЕТ „Бизнес иновации - Христина Димитрова“ и ЕТ „Съни - Севдалина Димитрова“.

Докладите са изпратени на КЕВР и на Министерството на енергетиката за информация. КЕВР от своя страна може да прецени дали има някакво нарушение. От АДФИ не са открили престъпление, а действията на дружествата отговарят на законодателната рамка, пише в докладите.

Според заключенията на финансовата инспекция има разминаване от повече от 10% между реалните разходи на зелените централи по време на изграждането им и разходите, които е признала енергийната комисия.

Причина е, че КЕВР е вземала предвид средните разходи от международни източници. Това на практика означава, че и цената на тока от зелените централи не е изчислена точно. От АДФИ обаче не уточняват дали признатите разходи са по-малки или по-големи от реалните.

Отделно от това енергийният регулатор не е взел под внимание и разходи за правни, консултантски и нотариални услуги. Според АДФИ трябва да се направи преоценка именно на тези харчове, за да се реши дали те да влизат в цените на тока.

Инспекторите не са открили никакво нарушение в дружествата, а само са описали техните инвестиции в мощностите.

Оттам съветват КЕВР да разгледа докладите и сама да вземе решение дали могат да бъдат коригирани разходите на компаниите. От АДФИ обясниха пред вестника, че проверките на ВЕИ компаниите продължават, но поради ограничения капацитет на агенцията не може наведнъж да се проверят стотици дружества. Според докладите една проверка в зелена централа отнема между 5 и 27 работни дни.

"Сравняването на инвестиционни разходи и стойност на дълготрайните материални активи не е релевантно", коментира през юли пред Mediapool Иван Цанков, представител на "Ей И Ес България". Той допълни, че компанията му вече е внесла в АДФИ възраженията си срещу констатациите. От медията заявиха тогава, че разполагат с 4 от докладите на АДФИ.

"Не може така просто да се вади разликата, без да се гледат и счетоводните резултати, извършените оперативни разходи и отделените средства за захранване на задължителните резервни сметки на централата, каквото е изискването на банките кредитори, обясни Цанков.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес