Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще търсим милиардите за газовия хъб от Европа, твърди енергийният министър

09 февруари 2015, 18:00 часа • 16744 прочитания

2,2 млрд. евро за нова инфраструктура и 140 млн. евро за модернизацията на вече съществуващата – това е цената на идеята България да стане газов хъб за Югоизточна Европа, стана ясно по време на днешната първа среща на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която се проведе в Бояна.

На въпрос откъде ще дойдат парите, енергийният министър Теменужка Петкова поясни, че България ще кандидатства за европейско финансиране, ако идеята за газов хъб бъде развита. Може би по плана "Юнкер", може би и по-други програми. Пред bTV енергийният министър добави, че се надява до 2019 година нещата с интерконектора с Гърция да бъдат завършени.

Още през декември бяхме решили, че тази група на високо равнище трябва да се създаде възможно най-скоро. Защото ситуацията, пред която сме изправени е много сериозна и ни се налага с бързи темпове да намерим важните решения, за да подсигурим енергийната сигурност и доставките на газ за Европа. Това заяви зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович на брифинг след енергийния форум в "Бояна". И каза другата новина на деня - замразена е наказателната процедура заради липсата на прозрачност и неуредиците около обществените поръчки за строежа на "Южен поток" на българска територия.

Той подчерта, че работната група на високо равнище ще работи не само на политическо ниво, но и на експертно. Експертите ще работят върху въпроси, свързани с енергетиката на Централна, Югоизточна Европа и Прибалтийския регион. Но най-важното решение, за което се обединихме е, че всички държави, които са част от този регион, трябва да имат поне 3 източника на газ. Направихме и бърз преглед на най-важните приоритетни инфраструктурни проекти в енергетиката, които предстои да реализираме, но и ще бъдат съфинансирани от ЕС. Нашите експерти след днес веднага пристъпват към действия, за да се разработи план за действие, който да обсъдим на следващата ни среща, която планираме за месец юни, съобщи Шефчович.

Ако тази среща се беше провела преди година, нямаше да има старт на наказателна процедура срещу България заради „Южен поток”, убедено каза след срещата и Бойко Борисов. И добави, че към днешна дата "Южен поток" не е прекратен, ние нямаме нито писмен документ, че е прекратен.

Борисов заяви, че оттук нататък предстои много работа за интерконектора с Румъния, Гърция, Сърбия. Имаме свои източници-"Хан Аспарух", "Терез", Силистар. Интерконекторът ни с Гърция ще доведе втечнен газ, от Румъния ще може да получаваме газ от големите хранилища в Чехия, Словакия. От съседите ни-Турция, нашите компресорни станции са изключително мощни, най-модерни. Сега доизграждаме последните. Имат възможност да пренасят газ и в двете посоки, обясни премиерът. И подчерта ясно - имаме една-единствена цел: да свалим цената на газа.

Следващата среща на групата ще е в началото на лятото.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес