Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се решава за схемата De minimis. Очаква се 100 лв. плащане на крава

25 май 2015, 18:47 часа • 7801 прочитания

Утре ще бъдат взети решения за общия бюджет по схемата De minimis ("Де минимис") в млечния сектор. Това съобщи изпълнителният директор на Държавния фонд "Земеделие" Румен Порожанов във Велико Търново, предаде БНР.

На заседанието на Управителния съвет се очаква да бъдат определени плащанията за глава животно. "Предстои да имаме Управителен съвет, на който да разгледаме плащанията за "Де минимис" в този сектор и това, което предполагам, ще бъде взето на 99% - 100 лева на крава или бивол и по 7 лева на овца или коза", обясни Порожанов.

По думите му в рамките на De minimis близо 20 млн. ще бъдат средствата, които ще бъдат заделени в говедовъдство и биволовъдство и 7 млн. лева в овцевъдство и козевъдство. "Основният проблем в този сектор е сривът на цените, падането на млечните квоти. Така че това е единствената допустима помощ, която може да се направи и тя ще бъде разплатена в месец юни", каза още той. 

Във Велико Търново Румен Порожанов откри център за обучение на служителите от Държавния фонд "Земеделие". Модерната база ще бъде използвана за подготовката и на експерти от всички структури на Министерството на земеделието в страната. 

Порожанов посочи още, че държавата е изплатила всички големи плащания на земеделските производители.

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес