Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще попречи ли законов хаос на сезона по Черноморието?

20 февруари 2019, 06:30 часа • 1052 прочитания

Концесиите на плажовете по Черноморието да са в параметрите на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), а не в този на Закона за концесиите. Това поиска Националният борд по туризъм в отворено писмо до парламента, премиера и министъра на туризма, пише в. "24 часа".

Причината за искането е, че още няма наредба по Закона за концесиите и съответно няма как да се регулират детайли от закона. Наредба няма заради решение на ВАС, като по същество делото за наредбата ще се гледа чак през юни 2019 година т.е. когато летният сезон е започнал.

"Това на практика блокира всякакви концесионни процедури и създава реална опасност от отлив на туристи", смята най-голямата работодателска организация в туризма. Причината е, че големите туроператори планират дейността си месеци по-рано.

Идеята плажните концесии да се дават по променения Закон за концесиите е на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че има още една причина плажните концесии да се извадят от обхвата на новия закон - европейската директива за концесиите предвижда правилата на директивата да важат само ако обектът на концесията е над 5 млн. евро, а българските плажове масово са под този праг, ако се смята годишният приход от тях. "Първите концесионни договори за плажовете на повечето големи морски курорти изтичат именно сега и опасността точно тези плажни ивици да останат безстопанствени е много голяма", предупреди Ангелкова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес