Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли уран в ЕС: Нигер отне разрешителното на голяма френска компания

21 юни 2024, 17:19 часа • 3348 прочитания

Управляващата в Нигер военна хунта съобщи, че е отнела разрешителното на френската компания Orano за разработване на голяма уранова мина, предаде Асошиейтед прес.

1/4 от урана в ЕС

Нигер е седмият най-голям доставчик на уран в света. През 2022 г. африканската държава е доставила около четвърт от урана, ползван в ЕС, сочат данните на европейската Агенция за ядрена енергия, като по този показател е втора след Казахстан.

"Евратом" каза какво ще се случи, ако Нигер спре доставките на уран

Мината "Имурарен", разположена в северната част на страната, е една от най-големите в света с резерви от около 200 000 тона. Добивът там трябваше да започне през 2015 г., но производството беше спряно заради свива на цените на урана след аварията на АЕЦ "Фукушима" през 2011 г.

Мината отвори врати в началото на месеца, но сега хунтата посочва, че отнема лиценза на Orano, въпреки че добивът отново е започнал.

В писмо от 20 юни, видяно от АП, нигерското министерство на мините изтъква, че плановете на компанията "не отговарят на очакванията". В резултат мината се "връща на обществото" и всички, свързани с нея договори, се прекратяват, се посочва в писмото.

Още: Хунтата в Нигер отвръща на удара - отваря пътя за африканската миграция към Европа

Orano, която работи в Нигер от над 50 години, обяви, че винаги е "следвала отговорен подход на партньорство и прозрачност и се е консултирала в властите в Нигер и местните партньори".

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес