Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на НОИ представи в розова светлина промяната за пенсионните вноски

16 декември 2014, 16:04 часа • 23782 прочитания

В текстовете, които са предложени в Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г. възниква задължение за осигуряване за лица, които да имат едногодишен срок, в който да изберат къде да се насочва вноската от 5%. Това заяви пред журналисти Бисер Петков, управител на НОИ, предаде БГНЕС.

Думите на Петков "се превеждат" по следния начин - ако до една година родените след 31 декември, 1959 година не изберат да останат в универсален пенсионен фонд съгласно втори стълб на пенсионното осигуряване, то автоматично личните им партиди се вливат на общо основание в НОИ. Същото се отнася и за хората, които за пръв път започват работа догодина - в срок от една година те трябва да изберат дали да се осигуряват за пенсия в универсален фонд или да отидат при държавата. Ако не кажат изрично, осигуровките им заминават в НОИ.

Ако те не направят този избор в рамките на този едногодишен срок, се предлага осигуряването да бъде във фонд "Пенсии" в ДОО, уточни Петков. Изборът е между получаване на пенсия в пълен размер от ДОО или получаване на пенсия в редуциран размер от ДОО и допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд, посочи той.

На пазара има 10 дружества със съответните фондове. Става дума за избор на лицата, които се осигуряват в универсален фонд, посочи управителят на НОИ. Той изрази надежда, че ако бъдат гласувани тези промени и влязат в сила ще стимулират хората наистина да се замислят и да правят избор за своето бъдеще.

Той заяви още, че делът на хората, които не избират фонд, отива на служебно разпределение и съгласно методика на НАП и Комисията за финансов надзор на случаен принцип определят фонда, в който се осигуряват.

Законопроектът за Държавното обществено осигуряване мина на ниво Бюджетна комисия в парламента. Тепърва ще има второ четене в пленарна зала както на този законопроект, така и на държавния бюджет плюс бюджета на НЗОК.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес