Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на БАБХ призна, че заради липса на пари не е имало превенция за "син език"

22 август 2014, 08:06 часа • 24662 прочитания

Болестта „син език” не се случва заради лоша превенция от страна на ветеринарите. Тя се разпространява заради едни насекоми, наречени куликоиди. Насекомите виреят във влажно и ветровито време, а през това лято в България то беше такова и анализът показа точно това, заяви директорът на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов.

На въпрос дали е вярно, че ако са били отпуснати навреме пари за справяне с болестта навреме, Моллов не отрече и обясни, че са им дали само половината от исканите пари. Превенцията обаче не значи ваксинация - говорим за пръскане срещу куликоиди. Той изрично подчерта, че месото и млякото от заболели от „син език” животни не е опасно за хората. Наблюдаваме много внимателно търговската верига, особено транжорни, където се обработват по-големи количества месо, заяви шефът на БАБХ.

В момента в страната са засегнати 240 селища и 3 хил. умрели животни. Очаква се да умрат още толкова. Животните, които са заразени и не умрат, вече имат един вид имунитет, каза Моллов в сутрешния блок на БНТ. Но преболедувалите животни имат проблем с репродукцията – тук може да помогне ваксинация. На 3 септември очакваме одобрение от ЕК за ваксинационен план, добави Моллов.

За последно толкова тежка ситуация със „син език” имаше през 1999 година, заяви Моллов. И посочи, че е възможно да Северозападна България да се превърне в санитарна зона, за да се спасят поне там животни и да няма големи поражения от коварната болест.

Най-важно е болните животни да се отделят веднага от здравите, подчерта Моллов. Колите на ветеринарните служби минават два пъти седмично през всяко населено място и извозват трупове до определените места. Днес има демонстранция какво се прави, за да знаят фермерите и да се реагира навреме. Стопаните могат да влязат в сайта на БАБХ или да се обърнат към общинския ветеринар, за да знаят какви лекарства да им купят – антибиотици, за да могат да се лекуват.

Подкрепяме исканията на животновъдите за компенсация от Европа. Такива компенсации се предвиждат и се надяваме всичко да се развие благоприятно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес