Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сезират европейската прокуратура за договори от ВиК сектора

27 април 2023, 12:20 часа • 4995 прочитания

Европейската прокуратура може да бъзе сезирана заради договори от ВиК сектора. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на съвместна пресконференция със служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Най-проблемните дружества са ВиК Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян, в които са намерени най-драстични нарушения, свързани със Закона за обществените поръчки (ЗОП), каза министър Шишков.

ВиК в Смолян се отърва от глоба от 2,5 млн. лева за водния цикъл

"Около 90 млн. лева ще са финансовите корекции по 20 договора от ВиК сектора по проекти, финансирани по ос 1 на оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., които са на обща стойност 412 млн. лева. Процентът на финансовата корекция е 25+", това от своя страна съобщи министър Карамфилова.

Общо 14 са дружествата, които са получили евросредства, като на десет от тях е направена проверка и при всички са намерени проблеми, каза още тя.

Ресурсът, който е заделен по ОПОС по ос "Води" е над 1,8 млрд. лева, като за проектите на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са предвидени около 1 млрд. лева. Четиринадесетте ВиК оператора - бенефициенти по ОПОС, са сключили около 100 договора за фактическо изпълнение на проектите с отделни изпълнители по линия на ЗОП.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес