Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Африка рязко увеличи вноса на петролни продукти от Русия

27 февруари 2023, 09:20 часа • 3522 прочитания

След като Русия беше отрязана от европейския пазар, страните от Северна Африка се превърнаха в жадни купувачи на нейния дизел и други рафинирани петролни продукти, пише The Wall Street Journal.

Нарастването на търговията е своеобразен спасителен пояс за Москва, осигуряващ ѝ нов поток от приходи. Също така обаче поражда опасения дали не подкопава усилията на Запада да заличи напълно руските изкопаеми горива. В ЕС са загрижени за случващото се, добавя изданието.

Според данни, цитирани от WSJ, през януари 2023 г. Мароко е закупила 2 млн. барела дизелово гориво от Русия. За сравнение - за цялата 2021 г. страната е купила около 600 хил. барела, т.е. има над три пъти ръст.

През 2021 г. Тунис почти не е купувала петролни продукти. В същото време през януари 2023 г. държавата е закупила 2,8 млн. барела петролни продукти от Руската федерация, включително бензин, дизелово гориво и газьол.

WSJ отбелязва, че рязко увеличение на покупките на руско гориво се наблюдава в Египет, Либия и Алжир.

Според анализатори Тунис и Мароко едновременно са увеличили износа на петролни продукти, във връзка с което ЕС се опасява, че руското гориво не може да бъде изключено от световната икономика. Анализаторите посочват, че Северна Африка внася много повече гориво, отколкото се нуждае.

От 5 февруари 2023 г. е в сила ембаргото на ЕС върху руските петролни продукти. Европейските държави одобриха и таван на цените на петролните продукти от Русия в размер на 100 долара за барел. Таванът на ЕС и Г-7 за петрола с произход Руската федерация е 60 долара за барел.

През 2021 г. повече от половината от всички доставки на дизелово гориво по море за ЕС и Обединеното кралство идваха от Русия. Но до декември 2022 г. вносът на руски дизел в страните от ЕС намаля с около 40% - той беше заменен най-вече от доставки от Саудитска Арабия и Индия.

ОЩЕ: Русия спря доставките на петрол за Полша през петролопровода "Дружба"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес