Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семерджиев: Стачката продължава - цената на тока скача с 40-50%

18 януари 2012, 09:02 часа • 6162 прочитания

Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев продължи да чертае черни прогнози, ако стачката на миньорите продължи.

"След като се наложи да се намали производството на ток заради липса на въглища, то цялата електроенергия, която се купува от „Мини Марица Изток", ще трябва да се купува от студения резерв", каза Семерджиев за сутрешния блок на БНТ.

Това според него означава 50% увеличение на цената на тока на свободния пазар, което също зависи и от продължителността на стачката, уточни Семерджиев.

Шефът на ДКЕВР допълни, че цената на тока от студения пазар от една от най-евтините централи ТЕЦ Варна е с 50% по-скъпа, което означава една огромна разлика от нормалната цена на електроенергията, а все някой трябва да плати тази разлика.

"Ефектът върху централите и всички, които са по вреигата, с продължителността на стачката е доста голям. Ако в рамките на една-две седмици се разрешат нещата с миньорите от „Мини Марица Изток", ще останат за плащане само допълнителните разходи, което до известна степен би могло да се поеме от самите дружества, за да не се отрази от 1 юли на цените на тока. Но, ако стачката продължи повече, то тогава естествено, че ефектът върху цените ще бъде значим - 40-50% по-скъпа електроенергия", заяви Семерджиев.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес