Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С нова норма се готви отпадане на таксата за предсрочно погасяване на ипотека

04 октомври 2013, 19:14 часа • 41943 прочитания

Управляващите готвят промени в банковото законодателство, като с тях ще бъдат изменени редица такси.

Една от таксите, които могат да бъдат отменени, е таксата за предсрочно погасяване на ипотечните кредити.

„Да въведем пазарен принцип при ипотечните кредити - лихвата при предсрочно погасяване е много висока и превръща клиента в доживотен роб и приближим условията на потребителския”, обясни депутатът от левицата Румен Гечев.

„Кредиторът може да изисква такава такса, за да може да покрие разходите за предсрочно погасяване. Най-вероятно ако се направи такова нещо всичко ще бъде включено в лихвата и ще теглим кредити при по - високи лихви”, поясни вариантите кредитният експерт Тихомир Тошев.

„Да не могат банките да променят лихвата едностранно, а да променят лихвата според световната практика”, добави още планирани изменения Гечев. Според кредитния експерт въпросът е, че лихвата се формира с някой от известните индекси плюс надбавка. Кредитите и лихвата ще вървят надолу или нагоре, но все пак очакванията са, че ще върви нагоре, защото индексите са на исторически ниски нива, уточни Тошев.

Червеният депутата обясни, че повишаване на риска и съответно скок на лихвите е неприемливо, защото някои банки вече са се възползвали и повишили лихвите.

Проектът трябва да бъде окончателно готов до две седмици, информира bTV. Едва тогава ще чуем становището на банките, които трябва да приложат промените.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес