Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия спечели арбитраж заради провалена АЕЦ във Финландия

15 декември 2022, 14:31 часа • 1819 прочитания

С арбитраж Русия спечели първо дело срещу Финландия заради провален проект за ядрена централа. Съветът за разглеждане на спорове (Dispute Review Board - DRB) към Международната търговска палата (ICC Paris) потвърди неправомерността на действията на компанията Fennovoima за прекратяването на договора за изграждане на АЕЦ "Ханхикиви-1" във Финландия.

Според съвета не са правомерни последвалите заявления на Fennovoima, че отказва да приеме извършените дейности от компанията RAOS Project на руската "Росатом" като доставчик по EPC-договора. Съветът определя, че незаконното прекратяване на договора от Fennovoima представлява съществено нарушение на условията на договора, което дава право на RAOS Project да изисква компенсиране за нанесените ѝ загуби. Сумата на щетите се определя след допълнително съдебно производство.

Заключението е направено от независими международни експерти и изразява обективна позиция по отношение на проекта "Ханхикиви-1". Едностранното решение на финландските акционери във Fennovoima за разтрогването на договора дойде в момент, в който реализацията на проекта вървеше в бърз темп напред. В началото на 2022 г. представители на Fennovoima публично обявиха, че процесът по лицензиране се намира на "финалната права", планирано бе и лицензионната документация да бъде предадена на финландския регулатор за оценка на възможността за издаване на строителен лиценз в най-близките месеци. Успоредно с това на площадката на проекта вървеше активна подготовка за пълномащабно строителство.

От руска страна се заканват да продължат съдебния иск, в търсене на конкретно обезщетение.

Припомняме, че по отношение на спрените доставки на газ от руска страна за Финландия обаче победата е за финландците, макар руснаците да обявиха, че е тяхна. В онзи случай обаче още няма заявка на "Газпром" да съди и други страни, което е логично, ако е спечелила и създала прецедент.

ОЩЕ: Финландия срещу Газпром: Кой кого осъди?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес