Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родното свинско намалява заради скъпия фураж

04 март 2013, 20:30 часа • 4679 прочитания

Масово заколение на свине е имало през 2012 г. заради скъпия фураж. Това показва анализът на пазара на червени меса на земеделското министерство, предаде Стандарт нюз.

Според него въпреки по-малкото производство на животни, количеството месо, добито в кланиците, се увеличава. Причината е, че стопаните не могат да си позволят да изхранват животните и голяма част от тях биват изпращани в кланица. Това е и причината за драстично намаляване на животните над 110 килограма.

Общото количество произведено свинско в страната през 2012 г. е около 72 хиляди тона, колкото е било и през 2011 г., отчитат експертите. Това обаче е за сметка на намаляване на броя на животните във фермите.

Според специалистите то ще се отрази в добива на българско свинско месо през настоящата година. Очаква се добивите да продължат да намаляват и да се увеличи още повече вноса, за да се покрият нуждите на потребителите. В момента едва около една трета от месото, което потребяваме, е родно производство, коментират от бранша.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес