Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родната бира остава любима на българина

16 юли 2015, 15:02 часа • 8315 прочитания

78% от пълнолетните българи консумират бира. Тяхното предпочитание към напитката не се влияе от съществено от размера на доходите или местоживеенето им. Това показва проучване на Маркет Линкс, цитирано днес от Съюза на пивоварите в България на пресконференция в столицата.

Българската бира остава предпочитана сред хората у нас, въпреки че все повече чужди продукти се вливат в пазара, стана ясно още от изнесените данни. 91% от консумираната у нас бира е произведена от компаниите, членове на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

През миналата година на българския пазар са продадени общо 5 230 000 хектолитра бира - близо 5 % по-малко от предходната година. Консумацията на глава от населението е 72 литра, равняващи се на 218 чаши от 0,33 литра или с 2 литра (6 чаши) по-малко в сравнение с 2013 г.

Наблюдава се увеличение при продажбите на бира в кенове, които заемат 13% от общия дял. ПET бутилките продължават да водят в класацията с 59%. Делът на стъклените бутилки е 23%, а на наливното пиво – 5%. За първи път от 15 години насам браншът отчита лек спад в продажбите на пластмасови бутилки.

Още за развитието на бирената индустрия в България прочетете в Expert.bg.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес