Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: ЕС определи 180 евро на мегаватчас като таван на цената на природния газ

19 декември 2022, 18:58 часа • 3945 прочитания

Европейските държави на ниво министри на енергетиката на ЕС постигнаха споразумение за ограничаване на цените на природния газ до 180 евро на мегаватчас. С това беше сложен край на сагата, продължила месеци с политически спорове дали Брюксел трябва да се намеси в енергийната криза.

Така нареченият механизъм за коригиране на газовия пазар - временна мярка, предназначена да предотврати екстремни колебания в цените, ще се прилага от 15 февруари, твърдят запознати с въпроса пред Bloomberg. От Европейския съвет уточниха, че мярката ще е валидна за 1 година. Според информацията, ако в 3 поредни дни цената е над 180 евро на мегаватчас на нидерландския хъб TTF, този таван влиза автоматично в сила. Предишните предложения бяха за 5 и дори за 10 дни и при други пределни цени. Друг случай, в който мярката ще бъде задействана, е когато разликата между стойността на TTF и цената на тръбния газ е над 35 евро.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Новият таван от 180 евро е значително по-нисък от предишното предложение на Европейската комисия. Първоначално от Брюксел предлагаха ограничение при 275 евро за мегаватчас, след което намалиха тази цена до 220 евро. Преди седмица стана ясно, че Чешкото председателство на ЕС също подкрепя ставката от 220 евро за мегаватчас.  Все пак днешната цена на природния газ е по-висока от предложената от България. На предишната среща енергийният министър Росен Христов обяви, че заедно с лидерите на 14 страни са се обединили около цена от 150 - 160 евро на мегаватчас

По-рано днес в свой анализ Bloomberg написа, че до момента Европа е загубила около 1 трилион долара заради нарастващите разходи за енергия в резултат на руската война в Украйна, като според изданието най-дълбоката криза от десетилетия насам едва сега започва. След тази зима континентът ще трябва да попълва газовите си запаси, без да има почти никакви доставки от Русия, което засилва конкуренцията за танкери с гориво. Дори и с пускането в експлоатация на повече съоръжения за внос на втечнен природен газ (LNG), пазарът се очаква да остане свит до 2026 г., когато ще бъдат налични допълнителни производствени мощности от САЩ до Катар. Това означава, че високите цени ще си останат близо до това ниво дълго време, прогнозира изданието.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес