Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: ДДС става 9% за ресторантьори, хотелиери и издатели

10 юни 2020, 09:55 часа • 2650 прочитания

С 9 процента ще се облага оттук-нататък настаняването в хотели и подобни заведения, включително и при отдаването под наем на места за къмпингуване и каравани, решиха окончателно депутатите.

Същата мярка ще важи и по отношение на ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставката на приготвена и неприготвена храна. Това обаче няма да се отнася за продажбата на алкохол.

От по-ниската ставка ще се възползват още издателите, които доставят книги, хартиени и електронни, а също учебници, учебни комплекти, детски книжки и др.

Намалява се облагането и на храните за бебета и малки деца, пелените и подобни бебешки артикули, изредени в специално приложение към гласувани законодателни промени.

Данъчните облекчения бяха одобрени почти без разисквания. Изказа се единствено съпредседателят на „Обединени патриоти” Валери Симеонов.

Той поиска да се включи в мярката за намалено ДДС на 9% туроператорските услуги

"Не виждаме причина целият този сектор да бъде отделен, заяви лидерът на НФСБ. Този сектор не ангажирал сериозни финансови ресурси и при намаляването на данъка му няма да има големи загуби за бюджета, посочи той.

Можем да направим този жест от туроператорските фирми, настоя той. Тези фирми били лишени от проходи в кризата.

Симеонов поиска с намалено ДДС да са и виното, и бирата. Този тип напитки представляват 40% от цялата консумация в заведенията, според Симеонов. Освен това бирата и виното, които се консумирали, били основно родно производство. Така щяла да се стимулира и индустрията.

Предложението на Симеонов обаче не срещна подкрепа сред колегите му в пленарната зала.

БСП пък отново искаха намаляване на ДДС ставка на 9 % за лекарства и медицински изделия, но предложенията им не бяха приети.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес