Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтът на дома е най-честата причина за теглене на потребителски кредит у нас

16 ноември 2016, 14:52 часа • 1117 прочитания

Ремонт на дома и обединяване на задълженията са двата най-чести мотива на българите да изтеглят потребителски кредит. Малко изненадващо на трето място се нарежда покупката на употребяван автомобил. Това показват данни от обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвен от БНП Париба Лични Финанси и представен в сряда в столицата.

Хората често теглят заеми и за лечение, обзавеждане, почивки или просто когато им трябват пари в брой. Ремонтът обаче остава най-популярната причина, защото, според банковите експерти, финансирането за него може да подпомогне различни дейности – от изолацията до поправянето на покрива. Кредитите за консолидация пък дават възможност на клиентите да комбинират всички свои плащания в една вноска и сами да изберат падежна дата според времето, в което получават заплата.

Покупката на кола втора ръка измества парите в брой като мотив за теглене на заем, което сочи, че потребителите все повече се интересуват от алтернативни банкови продукти. Любопитен факт е, че близо 70% от молбите за кредит за автомобил са подадени от мъже. Дамите се интересуват повече от заеми за образование и лечение. При тези за лечение обаче не се забелязва по-голям общ интерес.

Как Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, коментира икономическата ситуация в страната след оставката на правителството прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес