Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите предлагат шест точки за становището за "Газпром"

26 април 2017, 14:46 часа • 1338 прочитания

До края на седемседмичния срок, в който България трябва да представи становище относно предложението за предоговаряне на договора с "Газпром" за доставка на природен газ остават седмица и 1 ден. Дотук официално не е представена българска позиция, но текат различни инициативи и опити такава в крайна сметка да има, като надделява мнението да се иска удължаване на срока. ЕК обаче поясни, че не се предвижда опция за удължаване на срока.

По въпроса вече има официална позиция и от Реформаторския блок. Реформаторите поискаха решение от Народното събрание, а не от служебното правителство, предвид факта, че крайният срок за становище е 4 май, а дотогава може все още да няма съставено редовно правителство. Ето и какво още предлагат Реформаторите да се вземе предвид в становището:

1. С приемането на новите условия на доставка на руски газ в страните, понесли щети от досегашните непазарни практики на „Газпром“, всички договори за доставка на газ да се считат отворени за предоговаряне, включително и по отношение формулата за ценообразуване и действащите цени.

2. Да се регулират условията от типа "take or pay" (взимаш или плащаш), като за целта се приеме общовалидна в ЕС формула за максимално допустимата тежест на подобно задължение.

3. "Газпром" да поеме задължението да компенсира в удовлетворителни граници загубите, които страните от ЕС са понесли от завишените доставни цени на "Газпром" над пазарните нива през последните 10 години.

4. Проектът „Югоизточен европейски газо-разпределителен център "Балкан" (газов хъб), да бъде приет от ЕК като общосъюзен проект на българска територия със съответното финансово участие на ЕС.

5. Изграждането на газовия хъб "Балкан" и финансирането му от ЕС да бъде приоритет на Българското председателство на ЕС през 2018 г.

6. Да се осигури възможност за публично обсъждане на проекта за становище на България, като за целта той бъде публикуван на сайта на Министерството на енергетиката най-малко една седмица преди да влезе за окончателно одобрение в Министерски съвет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес