Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разширението на "Чирен“ става обект от национално значение

02 август 2023, 16:01 часа • 2310 прочитания

Министерският съвет прие решение за определяне на проекта за изграждане на газопровод, свързващ подземното газохранилище "Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ В АД в района на с. Бутан, за обект с национално значение и национален обект, съобщиха от правителствената пресслужба.

Инвестиционното предложение е тясно свързано с целите за разширяване капацитета на „Чирен“. С изграждането на газопровода ще се създаде техническа възможност за добив и нагнетяване на природен газ, съответстващи на повишените капацитети на съоръжението по нов маршрут.

Подписаха договора за разширяване на газохранилището "Чирен"

След реализацията на бъдещото трасе ще се повиши сигурността на доставките на природен газ до и от „Чирен“, тъй като той ще се пренася по още един маршрут.

Още: Има ли Европа достатъчно газ за зимата?

С решението на Министерския съвет проектът ще се ползва с приоритетен статут на национално равнище и ще бъдат постигнати редица облекчения при провеждане на изискваните процедури по реда на Закона за държавната собственост, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи и други.

Министерският съвет определи също за обект с национално значение и за национален обект планираната нова ядрена мощност на Площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй“.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес