Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растежът на инфлацията в Словения се е забавил

01 март 2023, 09:24 часа • 1765 прочитания

Темпото на растеж на годишната инфлация в Словения се е забавило до 9,3% през февруари спрямо 10% предходния месец. Това е най-ниският растеж на инфлацията от четири месеца на фона на продължаващото поскъпване на храните с бързи темпове и лекото поевтиняване на енергията.

Храните и безалкохолните напитки са поскъпнали с 18,3% спрямо предходната година, като допринасят 2,8% за общия растеж на инфлацията. Цените в групата, включваща разходите за енергия, са се повишили със 7,9% спрямо над 12% през предходния месец. Твърдите горива са поскъпнали със 72%, но цената на електроенергията е спаднала с 9%. Цените на мебелите, новите коли и развлекателните услуги също са допринесли значително за растежа на инфлацията, показват последните данни на словенската статистическата служба.

ОЩЕ: България в топ 5 по най-висока месечна инфлация в ЕС

На месечна база цените са се повишили с 0,7%, двойно спрямо предходния месец, на фона на по-скъпите ваканционни пакети, храна и бензин, съобщава още сайтът "Словения таймс", цитиран от БТА. Хармонизираният индекс на потребителските цени, който служи като основа за сравнение с другите европейски страни, е бил 9,4% на годишна база, което е с половин процентен пункт по-малко спрямо януари.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес