Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата стъпка за сваляне на банкова тайна в България е направена

04 юни 2015, 11:09 часа • 7712 прочитания

Вече е факт - Временната парламентарна комисия по казуса "КТБ" внесе текстове за промяна на Закона за кредитните институции, след като проучи фактите и обстоятелствата около фалита на четвъртата най-голяма банка в България.

Най-важната промяна според предложението е отпадането на банковата тайна, която е "в производство по несъстоятелност". Тайната обаче не пада автоматично - изрично е предвидено кои органи могат да поискат премахването ѝ. Предвидени са и по-големи права за синдиците - те ще могат да гледат данните в реално време от платежната система за брутен сетълмент.

Като мотив за искане на сваляне на банкова тайна се сочат влогове и сметки с преференциални условия, различни от обявените публично от банката принципни условия. Освен това се засягат и договорите без обезпечения, както и кредити към юридически лица, които с взетия заем кредитират друго лице или лица - отново юридически.

Основен мотив за внасянето на законопроекта е "интересът на обществеността към лицата, свързаните с тях дружества и политически партии, замесени в аферата КТБ, създава основание за разкриване на банковата тайна за банка в несъстоятелност".

Научете в Expert.bg кой точно ще може да иска сваляне на банковата тайна.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес