Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване на БАУХ и БДВО: сигурността и стабилността са определящи за избора на работно място

14 април 2020, 13:36 часа • 1000 прочитания

Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, показват резултатите от представително проучване "Най-желаният работодател в България" проведено през месец февруари 2020 година. Предвид факта, че тогава още светът не беше в извънредно положение заради COVID-19, а болестта влияе все по-силно на пазара на труда, сигурността и стабилността, която компаниите дават на работещите в началото на техния кариерен път, придобиват още по-голяма важност.

Освен сигурността и стабилността, размерът на заплатата, възможността да се развиваш, какво представлява работата и как се съчетава с личния живот са сред най-важните за участвалите в проучването студенти. Най-малко внимание се обръща на това какво е пазарното влияние на съответната компания, в която младите искат да работят.

Мнозинството от тях (78%) са убедени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания към работното място, а 62% считат, че могат да си намерят такава "идеална" работа у нас. Близо половината от анкетираните студенти (49%) биха искали стартовата им заплата в някоя от тези компании да е между 1201 лева и 2000 лева.

На асоциативен въпрос към участниците в изследването - ако си представят компаниите, в които искат да работят, като хора, какви качества биха очаквали да видят в тях, отговорът сумарно изглежда така - честни, креативни и модерни, на които може да се разчита.

На първите пет места в класацията за най-желани работодатели попадат 11 фирми от сфери като бързооборотните стоки, телекомуникациите, технологиите, авиацията, горивата и фармацията, като някои от тях поделят равен резултат.

Топ 5 на най-желаните работодатели в България:

- Кока Кола ХБК

- А1 България и Летище София

- БТК (Vivacom) и Теленор България

- IBM България, Лукойл България, Лукойл Нефтохим Бургас, Nestle България, Sopharma

- Hewlett Packard GDBC

Много от запитаните казват и, че биха работили в сферата на образованието, независимо дали държавно или частно.

Очакванията на младите хора са, че ако започнат работа в някоя от желаните компании, те ще постигнат кариерно развитие, добри доходи, нови умения и опит и не на последно място – сигурност и стабилност. Всички тези очаквания придобиват още по-голямо значение в периода на извънредното положение, което влияе не само на здравната ситуация у нас, но и на състоянието на икономиката.

Основните мотиви за работа на новото поколение на пазара на труда са справедливото възнаграждение (69%), научаването на нови неща и самоусъвършенстването в професионален аспект (68%), оценяването на усилията от страна на работодателя (51%) и връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).

Своите качества, които те посочват като най-важни за започване на работа, са: знания и умения (60%), лична организираност (45%), умение за бързо учене (44%), креативност (43%) и чувство за отговорност (42%). Специализираните портали за работа (40%), препоръки от приятел (29%) и социалните мрежи (21%) са трите най-често използвани канала, по които младежите се информират за потенциалните възможности за работа.

По-голямата част (77%) от следващите редовно обучение биха искали да работят по специалността си. Предпочитанията на младежите към българските и чуждестранните работодатели в страната са на сходно ниво, с лек превес към международните компании (21%) спрямо 19% за местните фирми.

Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на БАУХ, коментира резултатите така: "Нагласите на участниците в изследването представят една картина на традиционни изисквания към работодателите, които са характерни за общочовешките отношения и нужди. Младите хора в България са готови да посрещнат бъдещето, предоставяйки своя труд и знание на всеки работодател, който предлага ясни цели, коректна комуникация и добра мотивация за служителите си. В контекста на сегашната ситуация тази необходимост е особено актуална и тя важи не само за хората, които са на прага на своя трудов живот, но и за тези, които имат натрупан трудов опит. Компаниите в България са изправени пред огромни предизвикателства, които обаче създават и нови възможности – изваждат на преден план нуждата от лични качества, като гъвкавост, адаптивност и креативност. Това, както и почти пълната дигитализация на работното място, са в унисон с качествата и нагласите на младите хора в страната. Така казано, те ще имат шанса да бъдат част от тази трансформация, за която ЧР професионалистите отдавна говорят и която се очертаваше като тенденция в годините назад – сега тя е факт. Този процес е необратим и всички професионалисти по управление на човешки ресурси в България го управляват, така че да може и следващите поколения да се включат пълноценно в пазара на труда, така че да покажат своя потенциал, бидейки ценни за себе си, за бизнеса и за обществото, като цяло!"

"Това изследване беше резултат на необходимостта да имаме достоверна представа за начина, по който биват възприемани работодателите от страна на следващото поколение служители. Кризата около Covid-19 промени пазара на труда за броени дни. За нас, като комуникатори, е подходящ момент да оценим къде се намират компаниите, за чиято репутация работим. И въпреки че днес акцент е не привличането на нови, а запазването на лоялните и ценни служители, доверието между служителите и работодателите има своето проявление. В контекста и на новата реалност, стабилността и сигурността, доверието и устойчивостта запазват значимостта си", коментира Елена Матеева, изпълнителен директор на БДВО.

По думите ѝ, сред първите 15 компании в класацията има много изявени членове на БДВО и това не е случайно. Темата за изграждането и поддържането на работодателската марка беше сред водещите за пиар експертите през последните 5 години. Инвестираните в тази посока усилия ще намерят своето проявление и в следващите месеци в преговорите между служители и работодатели и наличната солидарност между тях. Това ще бъде и един от ключовете за бързо възстановяване след кризата.

Изследването* е проведено от социологическа агенция "Тренд" и инициирано от "Българската асоциация за управление на хора" (БАУХ) и "Българското дружество за връзки с обществеността" (БДВО). В него са взели участие над 1 000 студенти – редовна форма на обучение в български висши учебни заведения. То има за цел да изследва какви са очакванията на хората, които тепърва ще започват трудовия си път, както и техните нагласи и предпочитания към работодателите в страната.

* Проучването е представително за българските студенти редовно обучение (бакалавърска и магистърска степен). От универсума са изключени поради особености в реализацията на пазара на труда: Медицинските университети и факултети, ВУЗ и специалности по изкуства, както и военните ВУЗ. Проучването е реализирано сред 1004 студента по метода пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". Максимално допустимата стохастична грешка е ±3.1%

Компаниите, включени в проучването, са избрани на база годишната класацията на "Капитал" – "Най-големите компании в България" (ТОП 100)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес