Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокопиев твърди, че властта готви атака срещу бизнеса му

14 ноември 2017, 16:58 часа • 1818 прочитания

Иво Прокопиев, издател на "Капитал" и "Дневник", предупреди, че управляващите подготвят "незаконна атака" срещу него под формата на запор на активи. 

Според позиция, публикувана в медиите на Прокопиев,  Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е подложена на натиск от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, за да извърши запора.

„Според информацията през последните месеци върху КОНПИ е оказван системен натиск да започне производство спрямо Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и семейството им. А доклад по темата е включен в дневния ред на заседанието на комисията за утре, сряда. Това ще даде основание да бъде поискан запор на активи, в това число на "Икономедиа", фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник", в която Иво Прокопиев има мажоритарен дял”, пишат издателите на бизнес седмичника "Капитал", в който често излизат материали по темата „Съдебна реформа”, в които е критикуван Цацаров.

Именно за обвинител №1 се твърди, че е провеждал среща с председателя на КОНПИ Пламен Георгиев, в хода на която е настоявал за започване на процедура срещу Прокопиев.

Като повод се сочи приватизацията на „Каолин” през 2000 г., в която до момента няколко проверки не са открили нарушения и която би трябвало да е извън обхвата на КОНПИ. Според „Капитал” процедурата за конфискация този път ще бъде започната от подразделението на комисията в Благоевград.

Проверката на КОНПИ срещу Прокопиев е започнала във връзка с делото за продажбата на дялове от ЕВН, което наскоро беше прекратено и върнато на прокуратурата заради неясноти в обвинителния акт и нарушени права на обвиняемите.

„Не коментирам изявления на обвиняеми лица, както и публикации в принадлежащи им медии”, заяви пред „24 часа” главният прокурор Сотир Цацаров.

От своя страна от КОНПИ заявиха: "Информацията, събрана в хода на проверка за незаконно придобито имущество е служебна тайна и може да стане публична едва след налагане на обезпечителни мерки и определение на съда, с което искането е допуснато."

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес