Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производителите на тютюн няма да протестират тази седмица

27 януари 2014, 10:21 часа • 23079 прочитания

Една седмица почивка от протестите ще си дадат родните производители на тютюн. "Ще изчакаме малко, за да видим дали управляващите ще изпълнят обещанията си, имаме готовност да реагираме", каза председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов, цитиран от „Фокус”.

По думите му сега трябва да има присъствие на комисии. Близо 70% неизкупен тютюн има в момента. Законовият срок за изкупуването му е краят на февруари – началото на март, каза Mименов.  

Утре кметове от района и представители на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн ще се съберат да обсъдят ситуацията.

„Едно от обещанията на управляващите е да не остане неизкупен тютюн и после, в края на март, да се види какво ще бъде подпомагането за тютюнопроизводителите. В момента средната изкупната цена на тютюна е около 5,50 лева. В събота и неделя се изкупува и на цени между 5,80 и 6 лева”, каза Мименов.

По думите му няма напрежение сред тютюнопроизводителите, тъй като се надяват, че тази цена ще се компенсира от подпомагането.

Протестите на представителите на тютюневия бранш започнаха в началото на годината, като причината бе забавената изкупна кампания и ниската цена, на която започна да се търгува продукцията. Хиляди производители блокираха пътни артерии в страната, а някои дори спряха децата си от училище в знак на протест.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес