Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производителите на рози не виждат как ще обират реколта със стандартните мерки срещу коронавируса

28 април 2020, 07:51 часа • 2616 прочитания

По-добре за розобера да няма маски и ръкавици. Това заяви Христо Николов, един от големите производители на рози, предвид ситуацията с коронавируса и нуждата да се спазват противоепидемични мерки.

Според него, няма как да се работи с маска, защото често се работи във влажно или дори дъждовно време и всяка маска би се намокрила. Отделно, откъсването на розовия цвят става по специфичен начин и ръкавици са неприложими, смята Николов, който уточни, че евентуално може да се сложат само силиконови ръкавици, но те биха се скъсали за 5 минути. Редовете са така направени, че има около 3 метра разстояние, посочи още производителят.

Освен това, пред Нова телевизия Николов коментира, че няма как розопроизводителите да поемат отговорност за свои работници, защото те биват често наемани на дневен договор, за 5-6 часа и няма как производителят да проследи движението на берачите.

Днес предстои онлайн среща на розопроизводители с Министерството на земеделието и храните. Всяка година около 30 - 40 000 души са ангажирани в розобера.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес