Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производители на олио приветстват падането на забраната за внос от Украйна

15 септември 2023, 11:07 часа • 4091 прочитания

Производителите на растителни масла одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна. От бранша казват, че у нас се добива около 2 милиона тона суровина, а фирмите за производство на олио годишно обработват над 4 милиона тона слънчоглед. Това означава, че без внос не могат да работят с пълен капацитет.

Позицията им идва след като вчера (14 септември) земеделските производители от цялата страна обявиха общонационален протест. Това се случва няколко часа след решението на Народното събрание да премахне ограниченията върху вноса на украинско зърно. В последните дни темата доведе до напрежение между земеделския сектор и властта, като фермерите заплашиха с протести, но министърът Кирил Вътев отговори, че не се страхува от нищо.

Позицията на производителите

Според преработвателите на слънчоглед, забраната за внос на украинска суровина е създало проблем. В средата на август най-големият завод в страната за преработка на слънчоглед в село Разделна спря работа за три седмици. Още: Преработвател плаши със спрели заводи, ако кризата със слънчогледа продължи

"Имаше ограничен брой сделки с български земеделски производители. Имахме ограничен внос от Румъния и Молдова и общо-взето правихме всичко възможно на пазарни цени да купуваме от всякакви дестинации", каза Георги Койнов – финансов директор на фирма за преработка на слънчоглед.

От бранша казват, че украинският слънчоглед не е по-евтин. Забраната за вноса му е подвело земеделските производители, че ще могат да продадат продукцията си на по-висока цена. 

"Но в резултат на тези действия, според мен, част от земеделските производители задържаха стоката си в очакване на благоприятно развитие за тях. Но цената се диктува от международни фактори, а не от мерки, които вътрешно България може да предприеме", добави Койнов пред БНТ. Още: Производители на олио: Забраната за внос от Украйна е антипазарна

Производителите на растителни масла са категорични, че заводите трябва да работят непрекъснато и на пълен капацитет, защото само тогава са конкурентни на световния пазар. А при забрана за внос от Украйна това би било трудно.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес