Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производител на слушалки струва 3,2 млрд. долара?

09 май 2014, 14:10 часа • 20488 прочитания

Технологичният гигант Apple води преговори за покупката на производителя на слушалки Beats Audio. Според информация на NY Times цената на сделката ще бъде в порядъка 3,2 млрд. долара. Ако се реализира, това ще бъде най-голямата покупка на основаната от покойния Стив Джобс компания.

Очаква се сделката да бъде оповестена другата седмица. Двете страни все още водят преговори по някои от финансовите аспекти, които в крайна сметка може да се окажат решаващи. В сделката според информация на FT ще бъде включена и представената през месец януари услуга Beats Music. Тя е замислена като конкурент на Spotify и Pandora.

От Beats Audio и Apple отказаха коментар по евентуалната сделка. Ако тя бъде реализирана, то Гиганта от Купертино ще получи нов и интересен продукт. Това донякъде може да облекчи и очакванията на инвеститорите, които изпитват почти непрекъснат глад за нови устройства iPhone, iPad и др.

Сделката можеше се окаже жизненоважна и за тайванския производител на мобилни устройства HTC. През 2011 г. компанията закупи 50.1% от Beats Audio за 309 млн. долара. В последствие, принудена от лошите си финансови резултати, HTC продаде контролния пакет акции на 2 пъти – от първия тя загуби 4,8 млн. долара, а от втория спечели 85 млн. долара.

Ако от компанията не бяха прибегнали до тези мерки, то сега те щяха да получат 1,29 млрд. долара. Сума от която в момента HTC се нуждае изключително много, изчислява технологичният сайт Techchurch.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес