Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проект: Замърсяващите автомобили няма да се спират от движение веднага

12 август 2024, 17:19 часа • 930 прочитания

Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) публикува за обществено обсъждане промени в Наредба Н-32 за годишните технически прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Наредбата е публикувана на страницата на МТС и в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Със заповед на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков бе сформирана работна група, която преразгледа текстовете на Наредба Н-32. Заключението на експертите е, че неизправностите, свързани с емисиите на отработените газове не засягат пряко пътната безопасност. До момента тези неизправности бяха квалифицирани като „опасни“ и превозните средства се спираха от движение.

Още: Гвоздейков обяви как ще се реши проблема с техническите прегледи

Срок за отстраняване на проблема

С настоящите промени в Наредба Н-32 се предвижда неизправностите относно емисиите в отработените газове от МПС да се класифицират като „значителни“. В този случай на собствениците на превозни средства се дава срок за отстраняването им, след което отново преминават технически преглед. Друга промяна в Наредбата предвижда срокът за отстраняване от 14 дни да стане на 30 дни.

Промяната се наложи, след като масово автомобили не успяха да преминат успешно техническите прегледи заради екологичните норми.

Трик номер едно за годишен технически преглед с кола на бензин: Не е октановото число

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес