Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължават преговорите между синдикатите и "Мини Марица Изток"

13 януари 2012, 08:31 часа • 4480 прочитания

Днес продължават преговорите между синдикатите и ръководството на "Мини Марица Изток".  

Вчера се проведе извънредно заседание на ръководствата на миньорските федерации на КТ "Подкрепа" и КНСБ и беше приета декларация, чието съдържание ще стане ясно днес.

Синдикатите поставят четири условия, от изпълнението на които зависи дали ще има стачка или не.

Позицията на КТ "Подкрепа" от вчера:

Изпълнителният съвет на Синдикална Миньорска Федерация „Подкрепа” започва подготовка за национален миньорски протест.

Отказът на изпълнителния директор на Мини „Марица изток” да изпълни подписаното споразумение от 12. 07. 2011 г. създава изключително голямо напрежение сред работещите в дружеството.

Водят се повече от месец преговори за изпълнението му, но до такова не се стига, причина за което е ръководството на предприятието. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма отправи публично обидни квалификации: „зло куче – зъл прът” за българските миньори, се казва в декларацията.

Нееднократно сме изразявали своята позиция относно затварянето на енергийни мощности в страната. Неразбираемо за нас е след като остават три месеца до приключване на сероочистката на ТЕЦ „Бобов дол” да се затварят 210 MW от централата с писмо на МОСВ с изх.№26-00-3836/27.12.2011г. Това ще доведе след себе си до затварянето на минни мощности и до освобождаването на около пет хиляди миньори от Кюстендилска, Пернишка, Благоевградска и Софийска области.

Направени са десетки срещи по проблемите на дружествата за производство на комбинирана енергия. Противоречащи на всякаква логика са действията на НЕК, относно изплащането на изравнителните суми за 2009 – 2010 г., които са фактурирани от топлофикационните дружества и след като има и решение на ДКЕВР за изплащането им.

Категорично заявяваме своето несъгласие с увеличението на възрастта за пенсиониране на всички категории. Смятаме, че това решение на НС е геноцид към българските работници - се казва в декларацията.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес