Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството откри процедура за търсене на нефт и газ в Черно море

23 август 2023, 14:43 часа • 4153 прочитания

Министерският съвет реши да открие конкурсна процедура за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-26 Хан Тервел“, разположена в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

Площта е с размер над 4 хиляди квадратни километра, а разрешение ще бъде дадено за проучване в рамките на 5 години, с право на три удължения от по две години.

Още: Ето кога България може да започне добив на газ в Черно море

От потенциалните участници се изисква да са реализирали не по-малко от 150 милиона евро нетни приходи от продажби общо за последните три финансови години. Депозитът за участие в конкурса е 15 хил. лв. 

Минималната задължителна работна програма предвижда прокарване на нови 3D сеизмични изследвания, изготвяне на геоложки модел с цел оконтуряване на перспективни обекти за сондиране, оценка на петролния потенциал и евентуално прокарване на един търсещ сондаж.

Още: Турция ще добива по 13-17 млрд. куб.м. газ от Черно море

От потенциалните участници се изисква да са реализирали не по-малко от 150 млн. евро нетни приходи от продажби общо за последните три финансови години. Те трябва да разполагат със софтуер за интерпретация на събраните сеизмични данни, както и с необходимия експертен състав, необходим за извършване на дейностите по разрешението, съобщават още от правителствената пресслужба.

Снимката е илюстративна

Още: С новини за Украйна и Черно море: Зеленски и Денков отново рамо до рамо (СНИМКА)

България е унищожила свободно плаващи мини в Черно море. Говори бивш зам.-министър на отбраната

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес