Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Познато: 61 млн. лв. без конкурс заради АМ "Струма"

21 декември 2022, 17:00 часа • 5438 прочитания

Обект на стойност почти 61 млн. лв. без ДДС възлага пряко, без конкурс, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на консорциум "АМ Струма 3.1". Става въпрос за проектиране и строителство по укрепване и обезопасяване на свлачище в участък от Автомагистрала "Струма".

Мотив за прякото възлагане е регламент от закона, в който се казва, че тази процедура е валидна при липса на конкуренция поради технически причини.

Видно от публикуваната документация процедурата не е проконтролирана от Агенцията за обществени поръчки (АОП). В случай като този АОП изисква писмени доказателства, че механизмът на възлагане е законосъобразен и се произнася със становище, което задължително се публикува заедно с останалите документи на поръчката.

Сега свлачището от 365+783 до км 366+000 ще бъде изпълнено от въпросния консорциум, в който участват фирмите "Грома Холд" ЕООД, "АБ" АД, "Хидрострой" АД, "Пътища Пловдив Груп" ЕООД, "Пътища Пловдив" АД и "Алве Консулт" ЕООД.

Пътната агенция има от 2015 г. договор с това обединение за изграждане на лот 3.1 от АМ "Струма" (от км 359+000 до км 366+000), а от 2018 г. с ДЗЗД "Железница – Север" за лот 3.1 от тунел "Железница", Подучастък № 1 (от км 366+000 до км 366+720) .

В процеса на изпълнението на двата договора са констатирани нарушаване на устойчивостта на откоса след продължителен пороен дъжд.

През октомври 2020 г. било получено становище от "Геозащита" – Перник, че въпросният участък е засегнат от активни свлачищни процеси и е необходимо спешно да се укрепи. Според АПИ този случай попада в хипотезата, че поради технически причини липсва конкуренция.

"Дейностите по укрепване на откоса, включващи изготвяне на технически проект и извършване на СМР, представляват едно цяло от взаимообвързани като технология и последователност на изпълнение работи, които следва да бъдат обвързани и в техническо, и икономическо отношение с основните СМР по договорните споразумения", пише в мотивите.

Там се уточнява, че допълнителното изготвяне на технически проект и СМР ще се изпълняват на същата работна площадка и са технологично зависими с последователността на СМР по двата основни договора. В същото време възникват в процес на започнало строителство, при условията на издадените и влезли в сила разрешения за строеж.

Според АПИ евентуалното участие на нов изпълнител на една и съща строителна площадка би довело до сериозни затруднения при строителния процес.

Инженерите на двата обекта счели, че единствена възможност е да се изменят издадените разрешения за строеж, защото допълнителните СМР за укрепване на свлачището и за предпазното съоръжение ще се изпълняват на същата строителна площадка, а това правело невъзможно възлагането на друг изпълнител и друг консултант.  

Сметната палата: АПИ незаконно е дала 118 млн. лева на конкретна фирма за тол системата

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес