Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потребителска асоциация: Решението за забрана на вноса от Украйна е шизофренно

24 април 2023, 11:00 часа • 1477 прочитания

Забраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от Украйна ще повиши цените на хляба, олиото, млечните и месните продукти и други стоки на българския пазар, което ще доведе до по-висока инфлация в страната. Това е позицията на Асоциацията за защита на потребителите във връзка с временната забрана за внос на над 20 вида храни с произход Украйна, която влиза от днес.

Производител на олио: Забраната за внос от Украйна е в наш ущърб

Вместо това организацията предлага да бъде засилен контрола от Българската агенция за безопасност на храните за качеството на вносната продукция.

"Решението на служебното правителство е шизофренно, което едновременно се бори с високи и ниски цени на една и съща категория стоки. Когато в цяла Европа горивата и селскостопанската продукция поевтиняват и това започва да се отразява на крайните цени на храните надолу, в България говорим за задържането им. А даже и до тяхното увеличение”, коментира Пейо Майорски.

Според него идеята да се подкрепят зърнопроизводителите със забраната за внос ще бъде за сметка на българските потребители. Отделно земеделските стопани ще получат допълнителни субсидии, а цялата сметка ще я плащаме данъкоплатците, допълни той.

„Само свободната конкуренция може да регулира цените на пшеницата и слънчогледа, които се търгуват на международните борси“, обясни Пейо Майорски. При забраната за внос веднага ще се покачат стойностите им на вътрешния пазар, което ще се отрази и ще доведе до поскъпването на брашното и след това по веригата на хляба, олиото, млякото, млечните и месни продукти, защото животновъдите ще бъдат принудени да купуват по-скъпи фуражи", каза Майорски.

След това ще дойде искане и от животновъдите за нови помощи и субсидии. Ударът ще бъде нанесен изцяло върху преработвателите и бизнеса, които ще пострадат и ще се наложи да затварят производства и освобождават работници. Те ще загубят пазари и износ, а от там ще има последствия за цялата икономика и покачване на безработицата. Вината този път няма да бъде на търговците, прекупвачите и спекулантите, а на служебното правителство, което прави картел на пазара заедно със зърнопроизводителите, се казва още в позицията на АЗП.

 

 

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес