Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-високи ли ще са изравнителните сметки на "Топлофикация”?

18 юли 2023, 10:02 часа • 5997 прочитания

Вече са готови изравнителните сметки на "Топлофикация" и са при клиентите, а до 31 август потребителите имат възможност за възражения, въпроси и промени, ако се налага. Това заяви в интервю за БГНЕС Огнян Димитров от Асоциацията на топлинните счетоводители.

По думите му, особени промени и разлики, които да са интересни за клиентите, в изравнителните сметки спрямо предходните години, няма.

Според много потребители обаче, сметките са по-високи от миналогодишните.

Още: Поскъпва ли парното за новия отоплителен сезон?

Димитров обясни, че изравнителните сметки се изготвят от фирмите за дялово разпределение и се изпращат към "Топлофикация". На базата на тях се изготвят фактурите към хората, които плащат изразходената и продадена енергия.

Димитров коментира и информациите, че все повече граждани преминават на отопление с ток, отказвайки се от "Топлофикация". „През тази година - макар че беше очаквано, не забелязваме такава тенденция в голям обем. В дадена етажна собственост е нужно 67 % съгласие от живущите, за да предприемат такова решение. Забелязали сме, че в последните години трудно се събират събрания на етажните собствености, за да вземат такива кардинални решения и да сменят източника си на отопление. Това за мен е най–голямата причина, поради която хората остават верни на отоплението с парно”, смята експертът.

Той подчерта, че по–добро от централизираното топлоснабдяване няма. "Като комфорт и екология е най–доброто, но има и други фактори - като цени, които наклоняват мислите на хората към някакви други алтернативни методи на отопление”, поясни Огнян Димитров, след което уточни, че цената за парно в сравнение с 2022 г. е по – висока с около 30 %.

"Имаше решение, с което се намали ДДС-то на топлофикациите от 20% на 9%, които малко компенсират поскъпването, но гражданите трябва да знаят, че цените са вдигнати с около 30 % в сравнение с миналия отоплителен период. И сега, когато получат изравнителните си сметки, ще трябва да си сметнат и ДДС–то, което отново е 20 %. Пресмятането на дължимите суми, обаче, е по-сложно, и ако хората имат въпроси, трябва да ги отправят към „Топлофикация”. Там са компетентните органи, които трябва да обяснят как да се сметне ДДС”, каза още Огнян Димитров.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес