Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плащат на тютюнопроизводителите до края на април

29 март 2014, 15:21 часа • 21831 прочитания

Краят на април е финалният срок, в който тютюнопроизводителите ще получат по сметките си парите за реколта 2013, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова, цитирана от репортери.

Тя и още 11 социалисти са в Кърджали за среща с членове на партията и по повод 40 дни от смъртта на народния представител Димчо Михалевски, съобщава Дарик радио.

Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия са готови, обяви Нинова и увери че те ще минат през комисиите и ще бъдат приети от парламента преди лятната му ваканция. Законът ще възстанови контрола върху фирмите-изкупвачи, като се въведат регистрационни режими и за двете страни, уточни депутатът от БСП.

„Трябва да се знае кой, колко и какъв сорт тютюн произвежда. Въвеждаме задължително подписване на предварителни договори - но договори с всички клаузи на един истински договор, а не хвърчащите листчета, които изкупвачите предлагат на тютюнопроизводителите. Тези договори също ще се регистрират", отбеляза Корнелия Нинова.

В закона е заложено и създаване на Камара на тютюнопроизводителите, която да функционира като браншова организация, т.е. да участва в преговорите.

„В Бюджет 2014 за първи път бяха отпуснати 100 млн. лв. за тютюнопроизводителите. Следващата седмица ще има консултативен съвет при министъра на земеделието. Той трябва да реши разпределението на средствата по сортове и до края на април тютюнопроизводителите ще получат по сметките си тези 100 млн. лв.", посочи Нинова.

 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес