Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Андронов: Банките останаха стабилни, не очаквам увеличение на лихвите по кредитите

30 декември 2020, 09:04 часа • 5099 прочитания

Имаше много изпитания, но българската банкова система остана стабилна. Това заяви Петър Андронов - председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България пред btv.

"Годината беше трудна, имаше много изпитания – трябваше да бъдат разсрочени 103 000 кредита и паралелно с това трябваше да се работи и да се отпускат нови и да се обслужват новите клиенти. Натоварването беше двойно, хората останаха на първа линия през цялото време", обясн Петър Андронов.

След края на септември продължихме да разсрочваме кредити, дори да нямаше мораториум, посочи той и обобщи: като размер на дълга 7 милиарда са разсрочили фирмите и 2 милиарда гражданите.

Гражданите, които отсрочиха кредити, са 93 000.

"Днес банките имат всички шансове да са част от решението на проблема", категоричен беше Андронов и посочи, че банките ще разсрочват кредити и без мораториум, "това винаги са го правили и ще го правят". Банките нямат друг сценарий с техните клиенти, освен да се опитат заедно да преминат през кризата, като им дадат по-голяма възможност, обясни Петър Андонов.

През следващата година не се очаква увеличение на лихвите по кредитите.

По думите му надзорът на банките продължава нормално. Имаме солидни макропараметри, каза той.

Според него трудно е да се предскаже дали коронакризата ще отложи влизането ни в еврозоната. Той посочи като ориентир за влизане в еврозната 2024 година.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес